Vești proaste vin dinspre sănătate – medicii de familie nu mai dau trimiteri și rețete compensate

Începând de astăzi, Societatea Națională a Medicilor de Familie din România a anunțat că nu se vor mai elibera rețete compensate sau bilete de trimitere de către medicii de familie din țară.

Totul se întâmplă ca urmare a proceselor birocratice suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească medicii de familie, în activitatea medicală.

„Din păcate, nu avem motive să renunţăm la această decizie. Nu am obţinut decât nişte promisiuni pentru rezolvarea problemelor cu care medicii de familie ne confruntăm. Nu am vrut să se ajungă aici, dar noi plătim în continuare chirie, asistente şi multe dări, fără să încasăm nimic. Vom consulta oamenii, adică vom face actul medical, aşa, pro bono, majoritatea dintre noi.

Vor fi însă şi medici care vor încasa consultaţiile, pentru că nu fac faţă cheltuielilor. Din păcate, nu putem acorda trimiteri şi reţete compensate, pentru că aceasta este o obligaţie a Casei, nu a noastră.

Vom da reţete simple, prin care pacienţii trebuie să-şi cumpere medicamentele”, a declarat Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF, informează Mediafax.

Astfel, din pricina neînțelegerilor dintre Guvern, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Medicii de familie, cei care suferă sunt cetățenii, pacienții, a căror sănătate este periclitată.

Desigur, există și varianta de a plăti serviciile medicale, însă câți români își permit să plătească aceste servicii?