USR Cluj propune profesionalizarea Jurnalului municipal

USR Cluj cere profesionalizarea Jurnalului municipal prin realizarea de anchete, analize și reportaje premiate de un juriu independent nominalizat de Asociația Profesioniștilor din Presa Clujeană (APPC).

„Este inadmisibil ca în ziar să apară constant între 10 și 30 de fotografii cu primarul Emil Boc. Ca pasionat de istorie, am citit ziare românești din ultimii 150 de ani, dar nici în Scînteia Ceaușescu nu apărea mai des de două-trei ori. Chiar și propaganda bună se face mai subtil. E firesc să apară des primarul, dar jurnalul este în primul rând al clujenilor. De aceea, o soluție optimă este ca o bună parte din jurnal să fie realizată de profesioniști, care prezintă o imagine mai realistă a orașului” – Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj

USR propune ca cel puțin jumătate din jurnalul lunar să fie externalizat către jurnaliști pentru a fi publicate informații la un nivel calitativ ridicat, nu propagandă. Jurnalul municipal apare în zeci de mii de exemplare, este cel mai citit ziar din Cluj și este unica sursă de informare pentru zeci de mii de oameni.

Mi se pare ridicol că pe coperta Jurnalului municipal din luna august principala știre e că s-a deschis podul Traian. De fapt tot ziarul este doar un instrument de propagandă realizat pe bani publici. Fiind gratuit, este probabil cel mai citit ziar local, pentru mulți clujeni singura publicație la care au acces. M-aș aștepta să fie folosit pentru a ridica mai degrabă probleme, nu ode. Ar fi mult mai util să fie folosit, măcar parțial, ca mijloc de încurajare și susținere a jurnalismului de calitate. Să ofere șansa unor tineri jurnaliști sau studenți la jurnalism să ajungă la zeci de mii de clujeni cu investigații, analize. În fapt este un ziar de constantă campanie electorală. – Florin Chereji, vicepreședinte USR Cluj-Napoca

O finanțare transparentă a concursului din partea primăriei asigură anchete și analize în profunzime, dar și jurnalism narativ de calitate. Din juriul numit periodic de APPC pot face parte jurnaliști recunoscuți, oameni de cultură ori universitari.