Speranța de viață în județul Cluj – suntem în topul României

În general, speranța de viață la nivel de țară este atât de joasă, încât România ocupă penultima poziție în Europa în ceea ce privește speranța de viață, singurele țări cu mai puțini vârstnici peste 80 de ani din Europa sunt Irlanda și Cipru.

„4,2 la sută din populaţia României avea, în 2016, 80 de ani împliniţi – un procentaj mai mic decât media Uniunii Europene. Când vine vorba de numărul de ani pe care octogenarii se pot aştepta să-i trăiască, ţara noastră ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană, scrie digi24.ro. Avem, spun specialiştii, un decalaj de ordin psihologic şi medical faţă de celelalte ţări.”, potrivit Monitorul de Cluj.

„În momentul în care ai mai mulţi factori de stres care acţionează, automat sau cu o intensitate mai mare dată de schimbări, automat s-ar putea ca asta să influențeze cumva negativ speranţa de viaţă”, explică sociologul Răzvan Zaharia.

„Stilul de viaţă. Mâncăm mult şi prost, nu suntem informaţi, suntem foarte stresaţi şi nu ştim să ne detensionăm”, sunt explicațiile pe care le are dr. Ruxandra Constantina, medic de familie. „Iar ce ţine de factorii externi : trăim în medii poluate şi nu avem informare şi educaţie medicală eficientă. Medicina preventivă în România este egală cu 0”, adaugă medicul.

În ceea ce privește media de vârstă în România, județul Cluj se află pe locul al treilea, după București și Vâlcea.

Un bucureştean trăieşte, în medie, 77,8 ani. În topul judeţelor cu cea mai mare speranţă de viaţă se mai află Vâlcea – 77,5 ani şi Clujul – 76,7 ani. La polul opus se află Satu Mare, unde speranţa de viaţă e puţin peste 73 de ani.

Bucureşti – speranţa de viaţă – 77,8 ani

Vâlcea – speranţa de viaţă – 77,5 ani

Cluj – speranţa de viaţă – 76,7 ani