Preşedintele ţării se alătură campaniei anti-benzinari

Invitat la o emisiune televizată, la doar o zi după ce săptămânalul “15 minute” a discutat cu trei aleşi ai ţării, pe probleme legate de scumpirea excesivă a carburanţilor(Cristian Haiduc, Alexandru Cordoş şi Horea Uioreanu), preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat următoarele:”Astăzi (duminică – n.r.) am venit la serviciu cu Loganul. Şi Loganului şi Dusterului eu le pun benzină. Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom pentru excesul de profit pe care l-a avut în perioadă de criză. Nu-mi place politica OMV, este incorectă. Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă că preţul mondial al petrolului este 120 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari din ţară. Am avut această discuţie cu patronul OMV. Din păcate, contractul este scris aşa încât nu se poate face ceva”.
Privatizarea celei mai mari companii petroliere din România, prin cumpărarea de către austriecii de la OMV a pachetului majoritar Petrom, a fost realizată în toamnă anului 2004, la un preţ de 700 de milioane de euro(infim pentru o companie precum Petrom), preţ contestat vehement, ulterior, de autorităţile de la Bucureşti.
Ministrul industriei şi resurselor, cel care a contribuit decisiv şi la vânzarea combinatului siderurgic de la Câmpia Turzii către ruşii de la Mechel, a fost Dan-Ioan Popescu(PSD).
Austriecii de la OMV au cumpărat, în 2004, pachetul majoritar de acţiuni al Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România. Ulterior, atât preţul plătit de compania austriacă, cam 700 de milioane de euro, cât şi condiţiile în care a fost vândută compania au fost contestate. A fost înfiinţată şi o comisie parlamentară de anchetă a acestei vânzări, care şi-a încetat însă activitatea, fără nici un rezultat, în 2008. Contractul de privatizare al Petrom are câteva anexe secrete prin care, se pare, statul român nu poate interveni în nici un fel pentru a solicita reducerea preţurilor la produsele comercializate de Petrom.
Aceasta a fost doar una dintre privatizările “cu cântec” realizate de guvernul Adrian Năstase, în perioada 2000-2004, privatizări care au cauzat pierderi de locuri de muncă, faliment naţional, precum şi proteste majore de stradă(Petrom, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Uzinele Reşiţa, Metalinox Târgovişte, Sidex Galaţi etc).
În aceste condiţii în care comercianţii de carburanţi ridică preţul cu nesimţire, s-ar pune întrebarea dacă statul român nu ar putea să le interzică EXTRACŢIA DE ŢIŢEI din resursele României?

One Response to "Preşedintele ţării se alătură campaniei anti-benzinari"

  1. dodo   March 14, 2012 at 7:49 pm

    acuma se poate tot alatura ! Ca tot DAN DIACONESCU va fi presedinte !

Leave a Reply