Petre Daea lansează programul „Primul purcel”

Aflat într-o vizită de lucru la Alba Iulia, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că intenționează să lanseze un program național prin care cetățenii care vor să crească purcei din rasele Mangalița și Bazna, să-i primească gratuit de la stat.

Singura condiție pentru accesarea acestui proiect ar fi ca la momentul maturității, cetățenii să vândă purceii la procesatori, la prețul stabilit prin contractul încheiat cu ministerul.

”Va continua şi programul de creştere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale, iar pentru această zonă suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă, şi sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp. Din fericire, câţiva oameni în ţara aceasta care au avut dragoste faţă de aceste rase le-au păstrat. Avem deja un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât să crească, iar apoi să distribuim carnea de Bazna şi de porc Mangaliţa. Este un program care va suscita interes pentru că astăzi când am fost la un procesator mi-a spus că abia aşteaptă să intre pe linia tehnologică cu produse specifice obţinute din porci, rasa Bazna şi Mangaliţa”, a spus Petre Daea.