Ovidiu Bucur: „Pentru Emil Turdean, Andrei Suciu și Pierre Dassilu”

Ovidiu_Adrian_BucurVoiam, sincer, să scriu un editorial despre Roșia Montană, însă Turda și meseria de jurnalist îmi sunt mai aproape de suflet decât aurul, wolframul și molibdenul din Alba.
Așadar am conceput un mesaj public pe care-l adresez celor trei disidenți politici ai municipiului Turda.
Deși în ultimele luni m-am contrat dur cu ei, iar Suciu nu-mi mai vorbește că s-a supărat, acest mesaj nu este unul ofensiv sau ofensator, ci unul edificator pentru cei trei care vor să sperie Turda.
Domnilor, în ultima perioadă ați devenit tot mai „interactivi” la adresa presei. Ne transmiteți mesaje publice, ne vorbiți pe nume, ne numiți „bufoni” pe rețelele de socializare, ne contestați contractele de diseminare de informații, ne acuzați că scriem după dictare, ne spuneți cum să ne facem meseria, practic vă place să discutați cu noi și să ne provocați, psihologic vorbind, astfel încât să vă acordăm cât mai multă atenție.
Deși unii din colegi au decis să vă ignore, considerându-vă niște scandalagii dornici de afirmare, eu nu pot face acest lucru, deoarece mie îmi place să mă cert.
Eu iubesc discuțiile în contradictoriu, sunt certăreț și nu mă dau în spate când vine vorba despre niște schimburi de opinie.
Nu contează că ați împrăștiat vorbe pe Ghe. Dima prin Turda cum că eu aș fi omul lui Matei și că eu nu vreau să se asfalteze Dima și Enescu, nu contează că mă numiți „bufon”, „lingău” și așa mai departe, trecem cu vederea că suntem oameni și într-o ceartă e permis orice.
Acum am să mă adresez membrului în rezervă în Legiunea Străină, domnul Daniel Doboș alias Pierre Dassilu.
Stimate domn, în cadrul ultimei ședințe de consiliu local de la Turda, precum și pe rețelele de socializare ați contestat masiv contractele „de publicitate” pe care Compania de Apă Arieș le are, afirmând că o societate cu monopol pe piață nu are nevoie de publicitate.
Oare, dumneavoastră, în calitate de economist, angajat al Sykes, cu studii în Germania, nu știți să faceți diferența între publicitatea comercială și diseminarea de informații?
Oare dumneavoastră nu știți că pentru Compania de Apă Arieș ar fi mult mai costisitor să tipărească mii de afișe în fiecare lună, prin care să anunțe oamenii că se ia apa pe strada „X” și că, prin intermediul presei locale, informația ajunge mai repede și mai „ieftin” la populație?
Oare dumneavoastră nu știți că Ziarul „15 minute” (print + online) este văzut, într-o lună oarecare, de aproximativ 8000-10000 de oameni din Turda, Câmpia Turzii, Luna, Viișoara, Mihai Viteazu, Săndulești și Tureni și că, astfel, se ajunge la un cost/cititor de 15 bani pentru Compania de Apă Arieș? Asta în condițiile în care noi le publicăm comunicate NELIMITATE + bannere + alte mijloace de promovare.
Acum mă voi adresa, deopotrivă, domnilor Emil Turdean și Andrei Suciu.
Stimați domni, știu că sunteți nemulțumiți de activitatea presei locale turdene. În principal, bănuiesc că nemulțumirile voastre se leagă de faptul că noi, jurnaliștii locali, nu vă facem jocurile și nu vă ducem mesajele mai departe.
Chiar voi ați spus-o, la o conferință de presă, că ar fi trebuit să vă promovăm, pe vremea când erați în USR, în mod gratuit, în timpul campaniei electorale.
Ei bine, aceste nemulțumiri ale dumneavoastră se reflectă în mesajele dure și lipsite de diplomație pe care le transmiteți în mod public, cu referire la jurnaliștii locali.
La toate astea se adaugă și faptul că, pentru a întări disprețul pe care-l arătați în mesajele voastre publice, ne mai scrieți și numele, pentru ca apoi să spuneți că scriem după dictare.
Dacă doi oameni cu studii superioare, așa cum sunteți dumneavoastră, nu înțeleg conceptul de comunicat de presă sau anunț public, este grav, iar dacă dumneavoastră nu înțelegeți că presa (dincolo de rolul de scandalagiu, pe care-l așteptați voi) are rolul de diseminare a informației către populație, este cu atât mai grav.
La final, vă transmit, cu cele mai sincere sentimente de respect și apreciere, faptul că dacă vă puneți împotriva presei … presa se va pune împotriva voastră.
Presa locală nu aparține nici vreunui partid politic, iar eu pot spune sincer că, deși nu voi colabora niciodată cu oamenii care mă înjură, sunt echidistant, din toate punctele de vedere. La fel de bine pot publica un comunicat de presă venit de la Primăria Turda, cum pot publica un comunicat de presă venit de la Asociația Iubitorilor de Spaghetti.
Primul pas spre o colaborare trebuie să vină din partea celor care ne-au înjurat și ne-au beștelit.
Știu că nu va veni și chiar dacă va veni, în lipsa unor scuze publice din partea voastră, pentru toate nasoalele care le-ați spus și le-ați scris despre noi, acel pas spre colaborare nu va valora nici o ceapă degerată.
Eu, Ovidiu Adrian Bucur, jurnalist local, nu pot și nu mă lasă demnitatea să colaborez cu niște oameni pentru care presa și jurnaliștii sunt niște bufoni și care consideră că jurnaliștii scriu după dictare, la comanda cuiva sau din interese financiare.
Nu îmi pasă de ceea ce ați făcut voi în trecut și nu îmi pasă de scheleții voștri din dulapuri, dar nici vouă n-ar trebui să vă pese cum îmi câștig eu pâinea … pentru că eu mi-o câștig
LEGAL!