Ovidiu Bucur: „Lenea sau supremația lui preluați de pe facebook!”

„Postaci”, „ciraci”, „răspândaci”, „slugi” – toate aceste cuvinte cu sens peiorativ sunt aduse, de multe ori, jurnaliștilor locali, de către diverse entități, politice sau non-politice, în funcție de cine este „la butoane”.

Practic, cei care nu sunt „la butoane” își varsă frustrarea, aruncând cu noroi și mizerie înspre presă.

Totuși, mai grav este faptul că unii dintre cei aflați „la butoane” chiar își dau serios concursul și se simt jigniți de-a dreptul dacă presa nu este „postacă”, astfel apar probleme grave în comunicarea dintre instituții și presă și, implicit, dintre instituții și popor.

Rolul biroului de presă al unei instituții este acela de a asigura logistica necesară și resursele necesare în vederea DISEMINĂRII informațiilor reprezentative pentru activitatea respectivei instituții, spre cetățeni, prin intermediul presei.

Practic, într-o societate modernă, civilizată, în care profesionalismul este „sfânt”, Birourile de presă nu se substituie nici presei, nici altei entități, ci funcționează ca un liant între instituție și presă, lăsând presei rolul de a funcționa ca liant între instituție și populația civilă.

Totuși, în unele dintre instituțiile noastre, se pare că rolul biroului de presă este acela de a fi un fel de televiziune locală, care face reportaje, ia interviuri și face orice, mai puțin să remită niște comunicate de presă pentru jurnaliști.

„Preluați și voi de pe facebook” – este cel mai înjositor îndemn pe care-l poate primi un jurnalist de la un reprezentant al biroului de presă al vreunei instituții, un mesaj care denotă două aspecte:

1. Facebook nu este mijloc de comunicare în masă, ci rețea de socializare – crearea unei pagini de facebook, cu atât mai mult a unei pagini care nu este verificată, nu este un act oficial – ci un fel de joacă de copii pe calculator.

2. Să ceri jurnaliștilor să preia o informație de pe o pagină de facebook, în condițiile în care tu ai stipulat într-un contract de diseminare de informații că ai OBLIGAȚIA de a remite comunicate de presă, afișe și machete, este o gravă dovadă de incompetență.

Dincolo de toate aceste aspecte, dacă vrei să te joci de-a biroul de presă, fă-o într-un mediu privat, nu pe bani publici, iar dacă vrei să copilărești, fă-o acasă, nu la servici, pentru că la servici e treabă serioasă, dar unii înțeleg lucrurile în maniera în care le înțeleg.

În altă ordine de idei, am început să analizez mai atent activitatea de comunicare dintre instituții și presă sau dintre instituții și populație și am observat ample carențe în activitatea de comunicare a instituțiilor.

Practic, mai multe entități dau impresia că au, în posturile de comunicare, oameni care n-ar trebui să aibă nicio legătură cu acest domeniu de activitate, însă despre acest aspect vom discuta într-un episod următor.