Ovidiu Bucur: „La înmormântarea monarhiei românești…”

În aceste clipe, monarhiștii români îl conduc pe ultimul drum pe ultimul rege încoronat al acestei țări. Dincolo de controverse, povești și mituri, Mihai I și familia regală pe care a reprezentat-o au fost pentru România un factor de echilibru și de conexiune cu alte case regale europene și nu numai, iar acest lucru nu are cum să fie trecut cu vederea.

Începând de astăzi, toți ochii iubitorilor de monarhie din România se îndreaptă către Prințul Nicolae de Alba Iulia care, deși a fost exclus din Casa Regală de România, este văzut de popor drept succesorul de facto al defunctului rege român.

Singura problemă pe care, atât prințul Nicolae, cât și artizanii lui o au se leagă de faptul că liderul Casei de România, Principesa Margareta, care are și titulatura de custode al coroanei regale, nu are cum să-l dorească pe nepotul său în fruntea casei regale, deoarece o asemenea ascensiune a lui Nicolae ar produce adevărate pagube pentru Principesa Margareta și … principele Radu Duda.

Dincolo de toate aceste aspecte legate de lupta din interiorul Casei Regale a României, rămâne întrebarea: are România nevoia și mai ales decența de a-și schimba sistemul de guvernământ din Republică, în Monarhie?

Auzeam, în urmă cu vreo două zile, sintagma: „România rămâne republica instaurată de sovietici” … URSS a dispărut în 1991, iar România tot republică a rămas și știți de ce? Pentru că toți cei cu drept de vot atunci fuseseră instruiți de sistemul comunist, care au văzut cuplul Iliescu – Roman drept o formă rejuvenată de comunism, care va păstra principiile pozitive ale comunismului și le va înlătura pe cele negative. De-asta, deși au fost un milion de români să-l întâmpine pe Regele Mihai I la sosirea sa în țară, acel milion nu a ieșit în stradă în momentul în care Majestatea Sa a fost izgonit de cuplul Iliescu-Roman.

Unde mai pui că actuala societate românească este atât de defocusată pe propriile sale necesități și dorințe încât organizează proteste doar ca să arate cât de inventivă poate să fie când vine vorba despre pancarte, astfel că nu se întrevede nicio inițiativă „din stradă” pentru reinstaurarea monarhiei.

La toate aceste lucruri, factorul determinant este politica. Deși unele dintre partidele de dreapta se declară pro-monarhice, cel puțin 3 dintre aceste partide au condus țara în ultimii 30 de ani și niciunul dintre aceste partide n-a avut decența să reinstaureze monarhia.

Bunăoară, tot ceea ce putem spune „la înmormântarea monarhiei românești” este „Adio, Majestate! Adio, monarhie!” … pentru totdeauna!