Mihai I – inger sau demon?

Ieri, natiunea romana, iubitoare de regalitate si monarhie s-a lovit de vestea mortii celui care pana la momentul abdicarii sale a fost cunoscut ca Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei.

Desigur ca nu putini au fost cei care l-au numit “rege” si dupa abdicare, dar despre acest subiect nu are rost a insista in contextul zilelor de doliu pentru monarhistii romani.

De la abdicarea sa si pana acum, Mihai I a fost perceput cu multe fatete, de la cel care va rasturna comunismul, la ambasadorul Romaniei pe plan international, respectiv la tradatorul de neam, care a parasit Romania cand militarii romani inghetau in Rusia bolsevica.

Astfel, chiar și acum, în momentul în care monarhiștii români sunt în doliu, controversele legate de personalitatea, Mihai I al României rămân, pornind de la decizia fostului președinte, Ion Iliescu, de a-i renega dreptul de a reveni în țară, la redobândirea din partea statului a întregii averi la care a renunțat, de bună voie, în momentul abdicării și la deciziile sale, în calitate de rege al României, în perioada celui de-a doua conflagrații mondiale.

La toate aceste aspecte se adaugă și alte mirodenii care n-au făcut decât să întărească sentimentul de controversă din jurul defunctului fost rege al românilor, precum tentativele aproape disperate a unor regizori români de a-i reface imaginea pătată, miturile despre trenurile cu avere cu care Mihai I ar fi plecat din România sau, mai recent, relațiile sale cu nepotul său, Paul Lambrino, decizia de a rupe dinastia română de Hohenzollern de cea germană, pentru a renunța la legea salică și astfel să-i dea posibilitatea așa-zisei principese, Margareta, să rămână custode al coroanei.

Referitor la coroană, o altă controversă care înconjoară „casa regală a României” este … ce coroană, în condițiile în care, în actul de abdicare, defunctul Mihai I scria: „În viața Statului român s’au produs în ultimii ani adânci prefaceri politice, economice și sociale, cari au creiat noi raporturi între principalii factori ai vieții de Stat.

Aceste raporturi nu mai corespund astăzi condițiunilor stabilite de Pactul fundamental — Constituția Țării — ele cerând o grabnică și fundamentală schimbare.

În fața acestei situațiuni, în deplină înțelegere cu factorii de răspundere ai Țării, conștient și de răspunderea ce-mi revine, consider că instituția monarhică nu mai corespunde actualelor condițiuni ale vieții noastre de Stat, ea reprezentând o piedică serioasă în calea desvoltării României.

În consecință, pe deplin conștient de importanța actului ce fac în interesul poporului român,

A B D I C
pentru mine și pentru urmașii mei dela Tron, renunțând pentru mine și pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.

Las poporului român libertatea de a-și alege noua formă de Stat.

Mihai”

Așadar, pe cine deplâng monarhiștii români? Care Casă Regală? Care Rege? Care Principesă? și mai ales … de ce atâta circ?