Generalul Sever Mureșan a plecat la Ceruri

Unul dintre cei mai decorați eroi militari ai Turzii, Generalul Sever Mureșan, veteran al celui de-al doilea război mondial, s-a stins astăzi, după o viață lungă, presărată cu victorii, suferințe și înțelepciune.

La aflarea veștii, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a scris următoarele rânduri:„Astăzi s-a stins din viață un om extraordinar, înțelept, cu respect față de lege și de Dumnezeu. Veteranul de Război Sever Andrei Mureșian a plecat dintre noi lăsându-ne o mare moștenire spirituală și un exemplu de viață. El va rămâne pentru totdeauna printre cetățenii de seamă ai Turzii, realizările sale fiind de o importanță deosebită. A fost un avocat de mare calitate, președinte al Asociației Veteranilor de Război Turda și președinte de onoare al Asociației Veteranilor de Război Cluj. Cariera lui impresionantă în domeniul apărării a culminat prin primirea decorațiilor de onoare: Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler și Ordinul “Coroana României”.
Cetățean de onoare al municipiului Turda, Sever Andrei Mureșian a fost o personalitate, un om drept și stimat care și-a iubit țara și familia. Gândul meu plin de respect și recunoștință se îndreaptă astăzi spre el și spre familia lui îndurerată. Dumnezeu să-l odihnească!”

Sever Mureșan a rostit, de Ziua Victoriei, în 2014, unul dintre cele mai emoționante discursuri rostite vreodată la Turda, în care a vorbit despre suferințele îndurate de militarii români în cel de-al doilea război mondial, dar și despre lipsirile la care au fost supuși aceștia.

„Mă cheamă eroii de la liziera lanului de grâu dintr-o localitate din Cehoslovacia. Eroii mă cheamă să-i evoc, să-i evoc pe cei alături de care, acum 49 de ani am luptat şi am mers până în Cehoslovacia”, spunea Sever Mureșan în 9 mai 2014.

Dumnezeu să-l aibă în pază!