Frica de incompatibilități poate bloca proiectele Companiei de Apă Arieș

Municipiul Câmpia Turzii se află într-o situație mai mult decât delicată, din pricina angajărilor și para-angajărilor la Compania de Apă Arieș.

Astfel, din totalul de 19 consilieri locali, 6 sunt fie ei înșiși angajați ai operatorului de apă și canalizare, fie au rude sau afini de până la gradul al IV-lea, ceea ce îi face ca asupra lor să planeze pericolul incompatibilității.

Gheorghe Rece, Gabriel David, Monica Uiorean, Vasile Tot, Sabin Ghemeș și Ioan Varodi – toți se află în această postură, astfel că proiectele care vizează Compania de Apă Arieș, în speță proiectele de patrimoniu, privind edificarea de clădiri sau închirierea și transferul de clădiri sau terenuri între Municipiu și operatorul de apă-canal sunt în pericol să nu poată fi adoptate.

Pentru cine nu știe, proiectele de patrimoniu se adoptă cu 2/3 din totalul consilierilor locali în funcție, adică la Câmpia Turzii e nevoie de 13 voturi pentru ca un proiect de asemenea conotație să treacă.

Ei bine, la una dintre cele mai recente ședințe extraordinare, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere. Pentru ca acest proiect să treacă, era nevoie de 13 voturi pozitive, însă din pricina faptului că doi consilieri locali au absentat, dar și din pricina fricii de incompatibilități, proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind nevoie ca inițiatorul, Dorin Lojigan, să-l introducă pe ordinea de zi la o ședință ulterioară.

Având în vedere faptul că pentru proiectul de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și apă uzată, pasul 2 de finanțare europeană, singura hotărâre de consiliu local care mai trebuie aprobată este cea privind planul tarifar – care are caracter patrimonial, având în vedere faptul că planul tarifar se referă la evoluția economică (patrimonială) a Companiei de Apă Arieș, va fi nevoie ca TOȚI consilierii locali cu drept de vot să fie prezenți la ședința respectivă, pentru a vota planul tarifar.

În caz contrar, investițiile în valoare de 200 de milioane de euro fiind periclitate.

Contactat de Ziarul „15 minute”, directorul general al Companiei de Apă Arieș, Bogdan Bobic, a declarat că a purtat discuții cu primarul Câmpiei Turzii, Dorin Lojigan, pentru a preveni o eventuală nenorocire, prin imposibilitatea de a vota un proiect atât de important.

„Nu cred că se va ajunge până acolo încât să se blocheze acest proiect. Nu ar fi normal și nu ar fi benefic pentru comunitățile care compun Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Văii Arieșului”. Sunt sigur că se va ajunge la un consens politic, iar acel proiect va fi votat.”, spune Bogdan Bobic.

Referitor la informațiile vehiculate la ultima ședință extraordinară de consiliu local de la Câmpia Turzii, potrivit cărora dacă sucursala Companiei de Apă Arieș de la Câmpia Turzii va fi transformată în punct de lucru, ar exista posibilitatea să existe un singur angajat acolo, iar apa și celelalte taxe plătite de cetățeni să necesite un drum la Turda, Bogdan Bobic a declarat că are în planul de management adoptat de Consiliul de Administrație, un proiect privind edificarea unui sediu nou și elegant al Companiei de Apă Arieș la Câmpia Turzii.

„La Câmpia Turzii avem stația de epurare, acolo vom avea în continuare angajați și casierie și secretariat, iar din acest motiv dorim să creem toate condițiile desfășurării muncii într-un mod elegant, profesional. NU se pune problema ca oamenii din Câmpia Turzii să plătească taxele și facturile la Turda … nu se pune problema închiderii casieriei din Câmpia Turzii”, a declarat Bogdan Bobic.