Flaviu Sâsâeac: „se loveste intr-o maniera urata si nejustificata in actualul primar care sustine performanta”

Cu parere de rau, dar nu cu surprindere, observ ca tema performantei sportive in municipiul Turda este folosita a “n” oara ca si arma politica. Si vine acel moment in care rabufnesti si nu poti sa nu sanctionezi, civilizat, cu adevarul asternut in cuvinte, o atitudine atat de coroziva si profund nejustificata la adresa unui fenomen pozitiv de exceptie al ultimilor ani in municipiul Turda, reprezentat de emulatia extraordinara a turdenilor fata de echipa de handbal, un brand al lor, in care se regasesc trup si suflet, aflat intr-o ascensiune greu de anticipat daca raportam calitatea la pret, iar rezultatul acestui raport il asezam in contextul unei concurente infinit superioare din punct de vedere competitional atat pe plan national cat si international.

Exista intre prioritatile unei comunitati obligatia de a sustine ramuri esentiale precum sanatate, educatie, infrastructura si dezvoltare, clar si evident! Exista insa, si nu din intamplare, ramuri precum cultura si sport. Identitatea culturala si sportiva fac parte din identitatea generala a unei comunitati. O societate sanatoasa fizic si mental se construieste cultural si sportiv.

Echipa de handbal a aparut intr-o perioada in care sportul turdean era in colaps. Si-a depasit conditia in absolut fiecare an de cand s-a demarat proiectul performantei sportive in acest sport ce aduce satisfactii mari cu investitii mici. Da, este adevarat, precum in cele mai multe din cazuri in Romania, ca la inceput finantarea publica a fost aproape in intregime de la municipalitate. Dar nu eram o exceptie ca modalitate de finantare, exceptie am demonstrat a fi prin felul in care am utilizat sumele alocate reusind performante sportive care inainte de a fi atinse puteau fi numite doar “vise”.

In paralel am ajuns sa crestem si sa modelam sanatos, performant si in cele mai bune conditii, viata sportiva a peste 200 de copii turdeni, care devin mult peste 200 dupa ce termina junioratul si sunt inlocuiti de altii mai entuziasti si mai multi. Fiecare leu ajunge unde este destinat, iar transparenta cheltuirii sumelor alocate a fost stabilita nu de afirmatiile noastre, ci de nenumaratele controale la sange ale Curtii de Conturi si a Comisiei permanente de control desemnata de municipalitate.

N-au ajuns pe cai necurate ale “para-ndaratului” insinuate in lupta politica locala nici la vechea administratie nici la actuala. S-a vazut ca lucram total apolitic, curat si foarte performant pentru comunitatea noastra si am fost sustinuti din acest motiv de toate fortele politice la unison. Din punct de vedere al imaginii Turzii intern si international, cat mai ales datorita impactului social, pozitiv si de mare anvergura, performanta sportiva, handbal in cazul nostru, dar putea fi orice alt sport, este o necesitate si nu un moft!

A fost blamata fosta administratie care a demarat proiectul, acum se loveste intr-o maniera urata si nejustificata in actualul primar care sustine performanta, gaseste solutii complementare si ridica si mai mult nivelul, scazand cheltuielile. S-a ajuns la o participatie de 50% municipalitate, 50% surse private, un fapt extraordinar in contextul national unde majoritatea cluburilor sunt sustinute exclusiv de bugete locale. Primarul Matei Cristian pe care il blamati a salvat clubul in 2013 si a atras prin nenumarate actiuni publice mediul privat langa echipa orasului.

Este o teza cu totul falsa calcularea a ceea ce se poate face cu banii alocati sportului in domenii precum sanatate, infrastructura, etc. Legea permite ca o comunitate sa aloce pana la 5% din buget sportului. In Turda se aloca maxim 3%!!! Asadar nu se iau banii de la spitale sau drumuri si se dau la sport. Fiecare segment isi are finantarea. Nu se vor face mai multe drumuri sau mai multe strazi daca se renunta la sport in Turda. Nu ii mai induceti, intentionat sau nu, pe cei ce va urmaresc in eroare si nu mai atacati intr-o maniera distructiva ceea ce se face bine in Turda!

Personal am participat, prin demersuri la federatiile de handbal, volei si baschet, pentru obtinere avizelor necesare la construirea dosarului ce s-a depus de catre municipalitatea turdeana la CNI privind finantarea proiectului “Sala Polivalenta” in Turda. Primarul turzii personal a sustinut proiectul in fata institutiilor centrale, iar acum proiectul este pe cale sa fie aprobat si in Turda sa fie edificata sala polivalenta, visul atator generatii de iubitori si practicanti ai sportului. Lucrurile se misca in Turda si se misca bine. Haideti sa apreciem ceea ce este de apreciat si sa criticam constructiv, nu intr-o maniera manipulativa, ceea ce este de criticat in comunitatea noastra.

Flaviu Sâsâeac
președinte AHC Potaissa Turda

sursa foto: actionfoto.ro