EXCLUSIV: Țeapa cu lemne de foc (PLĂTEȘTI MAI MULT DECÂT TREBUIE, MEREU)

toporPrețul relativ piperat la gaze naturale îi determină pe tot mai mulți români să-și încălzească locuințele cu șeminee sau cu cazane bazate pe lemne de foc.

Astfel, afacerile cu lemn de foc au înflorit și, cu documente sau nu, mare majoritate dintre cetățenii din zona de munte sunt mari vânzători de lemne de foc.

Deasemenea, magazinele de bricolaj, precum Leroy Merlin și Dedeman, comercializează lemne de foc, însă între magazinele specializate și ”băieții deștepți”, diferența este imensă.

În primul rând, la magazinele specializate, prețul afișat, de 250-300 de lei, este PER METRU CUB, astfel că lemnele sunt crăpate, uscate și așezate într-un palet de 180/100/100 cm, adică UN METRU CUB REAL DE LEMN.

În schimb, ”băieții cu topoare” prezintă oferte precum cea de mai jos:

Lemne de foc

După cum puteți vedea, prețul afișat este FOARTE ATRĂGĂTOR, de doar 100 de lei, dar nu se specifică cantitatea pentru care plătești 100 de lei. Dacă dai telefon, așa cum am făcut și noi, afli următoarele:

”Vă vindem un metru cub, adică un metru lungime, pe un metru lățime. Nu le vindem crăpate, dacă le vreți crăpate, prețul este 150 de lei.”

Ei bine, dacă facem un calcul, ceea ce ți se vinde este UN METRU STER, care în funcție de golurile lăsate între lemne, poate să ajungă la 50% dintr-un metru cub real. Adică, făcând un calcul simplu, pentru un metru cub de lemn cumpărat de la ”mocani”, ajungi să plătești chiar mai mult decât ai plăti la magazinele de bricolaj, dar diferența este că ”mocanii” îți vând lemne VERZI, pline cu apă, care nu ard ca lumea, care nu au putere calorică … deci ești țepuit !

Pe de altă parte, în urmă cu doi ani, președintele Asociației Șoimul Arieș, Ocolul Silvic care administrează pădurile mai multor localități, precum Câmpia Turzii, Luna, Mihai Viteazu etc, a propus vinderea de lemne de foc, la prețul de 120 lei/metru cub, la care să se mai adauge costuri de pază și depozitare … astfel s-ar fi ajuns la un tarif de maxim 150-160 lei/metru cub, iar membri asociației au REFUZAT propunerea președintelui.

Astfel, s-a ajuns la situația în care cetățenii cumpără de la diverși dubioși, care-și transportă lemnele în dube acoperite, în speranța că vor scăpa de controalele polițiștilor.