EXCLUSIV: Politica sutelor de milioane

Unul dintre cei mai vociferi reprezentanți ai opoziției din Consiliul Local Turda este liberalul, Ciprian Rigman.
Profesor de istorie și om de cultură, Rigman nu se dă la o parte când vine vorba despre o polemică, fie cu primarul, Cristian Matei, fie cu reprezentanții PSD, PMP, ALDE sau UDMR.
Însă … dincolo de liberalkismul înnăscut și dragostea față de cetățeni, pe care am văzut-o manifestându-se doar prin luările de poziție din CL, ce altceva l-ar putea mâna pe Rigman să facă atâta scandal în Consiliul Local Turda?
Păi … Rigman este președintele Asociației Culturale Maecenas Turda, una dintre ONG-urile turdene care, în anii 2014 și 2015, a fost printre cele care au primit bani, în temeiul legii 350/2005 privind finanțarea nerambursabilă a ONG-urilor, cultelor și activităților sportive.
Astfel, atât în 2014 cât și în 2015, asociația lui Rigman a primit 50.000, respectiv 19.800 de la Primăria Turda, pentru proiectul „Tânăr în devenire”, ediția I, respectiv a II-a.
Prima problemă legată de finanțările obținute de Asociația Maecenas o găsim când consultăm bugetul proiectului „Tânăr în devenire” ediția I – 2014.
Astfel, la bugetul scris și prezentat de asociație apare suma de 2044 de lei contribuție proprie a asociției.
Ei bine, legea 350/2005 stipulează clar următoarele:„g) confinanțarea, în sensul că finanțările nerambursabile trebuie însoțite de o contribuție de minimum 10% din valoarea totală a finanțării din partea beneficiarului.” (Art. 4 Litera g).
În aceste condiții, dacă suma prezentată de asociație, pe site-ul propriu, drept contribuție proprie, este similară cu suma prezentată în cererea de finanțare, atunci poate fi vorba despre o finanțare ilegală.
Contactat de Ziarul „15 minute”, fostul președinte al Asociației Maecenas Turda, Ciprian Rigman a precizat că în cererea de finanțare a prezentat atât suma de 2044 de lei, cât și un grant primit de la Consiliul Județean Cluj, în valoare de 6900 de lei, obținut în temeiul aceleiași legi, 350/2005.
„Noi am solicitat finanțare de la Consiliul Județean Cluj pentru a cofinanța proiectul, astfel că întreaga sumă cu care Asociația Maecenas a contribuit era cu mult peste procentul de 10% stipulat în lege. Totodată trebuie menționat faptul că legea permite cofinanțarea unui proiect cu un grant obținut în temeiul aceleiași legi.”, spune Rigman.
Totuși, având în vedere că sesiunile de acordare a finanțărilor în temeiul legii 350/2005 în anul 2014 au fost în perioade diferite, la Turda și la Consiliul Județean, rămâne o enigmă cum a putut asociația condusă atunci de Ciprian Rigman, să solicite finanțare de la Consiliul Județean și de la Primăria Turda, obținând astfel nu mai puțin de 56900 de lei, cu o contribuție proprie de doar 2044 de lei?
Teoretic era dificil de obținut suma aceasta, fără ajutorul vreunei chichițe legislative, deoarece valoarea totală a proiectului „Tânăr în devenire” era de 58944 lei, din care doar 2044 de lei au fost contribuția proprie a Asociației Maecenas.
Pe de altă parte, în anul următor, aceeași asociație a obținut 19800 de lei pentru ediția a doua a aceluiași proiect.
Aici nu putem spune absolut nimic, deoarece transparența asociației a lăsat mult de dorit, pe site-ul acestei asociații nefiind trecute prea multe date despre proiectul pentru care s-au mai primit 198 de milioane de lei vechi din bani publici.
Poate, dacă organele abilitate vor „mirosi” o posibilă încălcare a legii, asociația va deveni mult mai activă și-și va prezenta datele și rapoartele mult mai exact, inclusiv pe site-ul propriu.