Ei … ne sunt prieteni, nu arme sau monștri

Puterea omului de a crea și de a îndruma este aproape nemărginită, iar când omul face tot posibilul spre a face bine, acest lucru se revarsă asupra societății care a fost construită tot de om.

Una dintre „armele” sau „uneltele” pe care omul o folosește în viața de zi cu zi, câinele, are exact aceleași capacități ca și orice altă armă sau unealtă, aceea de a face bine, aceea de a construi sau aceea de a distruge, dar totul depinde de cum reușește omul să „facă această unealtă să funcționeze”.

Rasele „de luptă” sunt printre cele mai speciale rase de câini, datorită construcției lor fizice, a abilităților și caracteristicilor fizice superioare altor rase, dar și din pricina controverselor legate de aceste rase.

Pitbull, amstaff, rotweiller, malinoix, acestea sunt printre cele mai „de temut” rase de câini din lume și multe sunt poveștile care spun că reprezentanți ai acestor rase ucid sau atacă oameni, „într-un mod brutal”, însă realitatea nu este așa.

Un studiu publicat în 2007 de o revistă de specialitate în domeniul raselor de câini demonstrează faptul că incidența cazurilor de atac accidental sau neprovocat nu diferă prea mult la rasele „de luptă” față de alte rase. Desigur, nu e tot una să fii atacat de un yorkshire terrier sau de un cane corso, însă ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că, în continuare, cel mai bun prieten al omului este câinele, indiferent de rasa din care face parte … omul sau câinele.

Rasele „de luptă” sau „de pază” au fost concepute prin înmulțiri controlate pentru a atinge caracteristicile din ziua de astăzi, deoarece în momentul în care aceste rase au fost concepute, rolul lor era fie să protejeze vitele sau turmele de animale, fie să alunge potențialii invadatori (de regn uman sau animal).

Da, un câine pitbull are capacități sporite din punct de vedere fizic, față de un câine labrador, dar asta nu înseamnă că acele caracteristici fizice nu pot fi dominate de un caracter frumos, antrenat și pregătit de un stăpân responsabil. Până la urmă, relația dintre stăpân și animal determină, fără echivoc, comportamentul animalului, deoarece un animal aflat în grija sau responsabilitatea unui stăpân iresponsabil poate … și va ataca, dar un animal din orice rasă, aflat în supravegherea, grija și controlul unui stăpân responsabil, iubitor, care-i cunoaște limitele și capacitățile, va fi doar un prieten de nădejde.

Pentru cine nu știe, în secolul XIX, rasa pitbull era folosită pentru un scop pe care astăzi nu l-ai putea concepe, acela de babysitter, iar acest lucru se întâmpla datorită răbdării și atenției sporite de care dă dovadă un pitbull. Tocmai datorită atenției sale sporite, un pitbull este mult mai receptiv la orice formă de dresaj, pozitiv sau negativ, astfel că dacă unui pitbull i se formează un caracter „războinic” … el se va comporta ca un războinic.

La final, trebuie precizat că, într-adevăr, caracteristicile unui câine sunt date eminamente de caracteristicile stăpânului … de insecuritățile și labilitățile sale.

Ei, câinii, indiferent de rasă, ne sunt prieteni, dar noi îi transformăm în monștri.

(Andrei Slavici)