Doctorul Lehel Csergo condamnă atitudinea medicilor de familie

Reputatul medic din Câmpia Turzii, Lehel Csergo, a postat o opinie pe rețelele de socializare în care condamnă atitudinea pasivă a medicilor de familie din mediul rural.

„Zilnic avem pacienti care vin la “urgenta”. Unii vin pe motivul ca medicul de familie vine in sat o singura data pe saptamana. Altii vin pe motivul ca la medicul de familie se poate merge doar pe baza de programare si asitenta (sau chiar doctorul) de la cabinet le-a spus sa mearga la “urgenta” A treia categorie sunt cei cu bilet de trimitere la un specialist din policlinica care insa-i programeaza peste 2-3-4 saptamani dar recomanda in acelasi timp sa mearga la “urgenta” in spital, sa nu fie ceva grav.

Cum am povestit intr-o postare anterioara Spitalul Municipal Campia Turzii nu are un serviciu de primiri urgente. Insa avem obligatia sa acordam asistenta medicala in cazul urgentelor medico-chirurgicale. La fel cum au aceasta obligatie toti furnizorii de servicii medicale- fie ei medici de familie sau medici specialisti. Exista un contract cadru de furnizare a serviciilor medicale cu norme de aplicare (472 pagini!!!) in care printre altele sunt prevazute si obligatiile furnizorului de servicii medicale. Astfel atat la medicii de familie (anexa 3, art. 7, litera n.) cat si la medicii specialisti (anexa 9, art. 7, litera n.) sunt prevazute urmatoarele : “SĂ ASIGURE ACORDAREA ASISTENŢEI MEDICALE ÎN CAZ DE URGENŢĂ MEDICO-CHIRURGICALĂ, ORI DE CÂTE ORI SE SOLICITĂ ÎN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU, ÎN LIMITA COMPETENŢEI ŞI A DOTĂRILOR EXISTENTE;”

In concluzie, orice medic de familie sau specialist din policlinica care refuza consultarea bolnavilor in caz de urgenta incalca legislatia in vigoare si ar trebui sanctionat de catre Casa de Asigurari.”, a scris Csergo pe facebook.

Lehel Csergo este unul dintre cei mai vociferi medici din Câmpia Turzii, exprimându-și public opinia vis-a-vis de lucrurile care deranjează, dar pe care mulți le ignoră.