Compania Sonaca va crea 200 de locuri de muncă

Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat că va angaja 30 de montatori de structuri aeronautice ca urmare a creșterii capacității de producție și a cumpărat teren pentru o nouă fabrică. Uzina a fost inaugurată anul trecut.SAT este furnizor pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream. Construirea fabricii durat 18 luni.
Investiția realizată de SAT a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, de 24,1 milioane de lei, dintr-o investiţie de 52 de milioane. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat companiei belgiene un împrumut de 8,5 milioane de dolari pentru construirea fabricii. Fabrica se ocupă de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de gigantul aerian. Grupul deține unități de producție în România, China, Canada și Brazilia. Sonaca are 2.500 de angajați şi este deținută de statul belgian, prin Wallonia Regional Investment Company.
O altă investiție din Cluj prezentată în raport este ACS Industries Turda, companie americană care va angaja 130 de oameni, în cadrul unei investiții în industria automotive de 5 milioane de euro. Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a prezentat rezumatul activității derulate în anul 2017.
La 18 ianuarie portofoliul Invest România, subordonată MMACA, cuprindea 109 de proiecte de investiţii aflate în derulare. Valoarea totală investițiilor declarate este de 2,5 miliarde euro, iar numărul noilor locuri de muncă declarate, de 25.000.Împărțirea celor 109 de proiecte din punctul de vedere al sectoarelor este: industria auto, IT&C, centre de externalizare servicii, electrocasnice, agricultură, biotehnologii & biomasă, logistică, aeronautică, industria echipamentelor medicale.Potrivit Ziua de Cluj si MMACA
Unitatea de producție a componente pentru avioane Sonaca, creată în comuna Moldovenești, presupune o investiție de 12 milioane de euro și va crea 200 de locuri de muncă.
Diana Cristea