Cluj versus Sibiu – care oraș e mai „cu târg”?

Marea dilemă existențială a ardelenilor, în această perioadă și, probabil, până după Crăciun este: care dintre cele două orașe-fanion pentru Ardeal, Cluj sau Sibiu, are cel mai tare târg de Crăciun.

Firește că, pe rețelele de socializare, părerile sunt împărțite, iar ăsta e un lucru bun, deoarece competiția generează performanță.

Clujenii spun că orașul lor este mai vârtos în crăciuneală, iar în cealaltă tabără, sibienii și nu numai, își laudă târgul propriu de Crăciun.

Așadar mi s-a părut corect, etic și de bun gust să fac o analiză comparativă a celor două târguri, atât din punct de vedere al prezentării, cât și din punct de vedere al marketării proprii.

1. Logo: În timp ce sibienii au ales un logo clasic, cu brăduț stilizat și fără elemente de identificare proprii, clujenii au fost mai inventivi și și-au creat un logo modern, inovativ, în care se regăstește, tot stilizată, Biserica „Sf. Mihail”. Un alt plus al clujenilor este că, pe pagina de facebook a târgului, au atașat logo-ul ca poză de profil, dar au atașat și o descriere funny a ceea ce urmează să se întâmple în acest decembrie: „Concertilion …? Concerlion …? Supertrupelion …? Showulion …? Superconcertilion …?
Nu te mai chinui. Când CONCERTELE și FAMILIONUL se întâlnesc, se numește simplu Târgul de Crăciun.

Din 24 noiembrie până la final de an, în Piața Unirii din Cluj Napoca te așteapta ZILELE FAMILIONULUI la Tărgul de Crăciun. Patinoar, Concerte, Cadouri, Bunătăți calde și multe alte minuni, toate la Târgul de Crăciun.

Nu uita, așadar: Se deschide Tărgu de Crăciun. Din 24 noiembrie.”

2. Pagina de facebook: Normal că vorbim de paginile de facebook ale celor două târguri și aici, la prima vedere, tot Clujul e fruntea, în condițiile în care, la cover foto, spre deosebire de sibieni, care au atașat o poză de ansamblu, echipa de creație de la Cluj a atașat un clip cu tot ce poate fi găsit la Cluj Napoca.

Că tot vorbim de pagină, la capitolul „aprecieri”, Târgul de la Sibiu are de 4 ori mai multe decât cel de la Cluj, pagina lor de facebook adunând peste 60.000 de like-uri, în timp ce pagina clujenilor are doar 16.000. Asta vorbește mult despre marketare și promovare.

Tot pe pagina de facebook, Târgul de la Cluj mai primește o bulină roșie, dar de data asta la capitolul „marketing”, deoarece și-a postat eventurile din fiecare zi într-un loc foarte vizibil al paginii, astfel că nu mai e nevoie să dai click pe „events” ca să vezi ce și cum. Sibienii n-au fost atât de inventivi.

3. Luminatul ornamental – e greu ca un oraș de talia celor două să dea greș atunci când vine vorba despre iluminatul ornamental, de ghirlande luminoase și de îmbodobiri ale clădirilor, însă la acest capitol, Sibiul a luat fața Clujului, datorită multitudinii de clădiri istorice publice care se află în centrul istoric al orașului de pe Cibin.

4. Concerte – evenimente: Nu-i așa? Sunt gârlă, cu mulți artiști renumiți, cu vreme bună, cu oameni care se distrează și ambele orașe trag tare să aducă cei mai mari artiști ai țării. De la Andra, la Smiley, Cargo, Holograf. Aici trebuie să spunem că e egalitate.

Una peste alta e bine că două orașe mari ale Transilvaniei organizează astfel de târguri, iar faptul că le-am vizitat pe amândouă îmi dă posibilitatea să vi le recomand și vouă.

Iar pentru cei care le-ați văzut, scrieți pe facebook și spuneți-ne și nouă care vă place mai mult!