Care sunt părțile bune și cele rele ale protestelor împotriva reformei din justiție?

Televiziunile naționale de știri sunt acum în „breaking news” datorită protestelor împotriva măsurilor de reformare a justiției, iar ceea ce știm sigur este că nu știm nimic sigur.

Astfel, dacă te uiți la televiziunile anti-PSD (realitatea, digi24) vei vedea că în marile orașe ale României protestează între 30.000 și 40.000 de oameni, însă dacă privești la televiziunile pro-PSD (RTV, Antena 3) vei avea o imagine complet distinctă și vei afla că între 15.000 și 17.000 de oameni sunt în stradă.

Prima parte bună referitor la aceste proteste este că oamenii s-au adunat și că unii dintre ei chiar înțeleg cât de rău poate genera o măsură abuzivă în domeniul justiției.

Prima parte rea este că oamenii n-au protestat la măsurile fiscale – care sunt infinit mai periculoase pentru bunăstarea românilor.

A doua parte bună este că acești oameni înfruntă frigul de afară pentru a trage un semnal de alarmă vis-a-vis de răul pe care l-a făcut inclusiv legea recursului comensatoriu, care a permit violatorilor și criminalilor să ajungă pe străzi și astfel să comită mai multe violuri și crime.

A doua parte nasoală la proteste este faptul că principalul partid de opoziție încearcă să facă din aceste proteste o mișcare de imagine. Astfel, PNL și-a îndemnat membri să susțină protestele și să participe, astfel se demonetizează ideea de „anti-sistem”.

A treia parte bună este că nu s-a lăsat cu violențe și că ultrașii sunt prea ocupați cu meciul dintre FCSB și Chiajna ca să participe la proteste.

A treia parte nașpa este că protestele se desfășoară – din nou – seara, când nu-i pasă nimănui.

În fond, problema justiției este una spinoasă, însă trebuie să acceptăm, dacă vrem să fim complet obiectivi, că nici DNA nu este o instituție sută la sută apolitică și că, de multe ori, dosarele penale sunt folosite drept arme politice.