Câmpia Turzii are catedrală? Nici vorbă!

Pe rețelele de socializare a apărut, relativ recent, un articol despre „catedrala din Câmpia Turzii”, cu referire la Biserica Ortodoxă Câmpia Turzii 2, cu hramul „Învierea Domnului”.

Admirăm faptul că sunt oameni care-și iubesc orașul atât de mult încât doresc să-i atribuie superlative, însă ziarele și jurnalismul ar trebui (de obicei) să aibă caracter informativ, nu neapărat superlativ (chiar dacă și noi am mai „păcătuit” în anul 2017 cu superlative grele).

Când vine vorba despre structura bisericilor și împărțirea catedralelor din județul Cluj, încă de acum câțiva ani am făcut o serie de articole despre catedrale și despre bisericile cărora mulți le atribuie caracterul de catedrală.

Ei bine, conform societății în care trăim, o catedrală este „o biserică centrală într-un oraș, de mari dimensiuni, unde serviciul divin este oficiat de obicei de ierarhul locului (fie el episcop, arhiepiscop, mitropolit, cardinal, patriarh sau un sobor etc ). Catedrala este biserica principală a unei eparhii/dieceze. Fiecare eparhie are deci, oficial, o singură biserică cu funcție de catedrală, restul fiind doar biserici.[1]

Datorită faptului că în creștinismul originar fiecare oraș/cetate avea episcopul său, uneori biserica principală dintr-un oraș mare este numită “catedrală”, chiar dacă ea nu are această funcție, orașul respectiv nefiind centrul eparhiei în care se află.

Cuvântul catedrală provine din cuvântul latin “cathedra” care înseamnă scaun sau loc de stat. El se referă la prezența scaunului sau tronului episcopului în interiorul catedralei.” – așa cum zice wikipedia.org

În acest sens, să atribui unei biserici în care nu încap nici 300 de oameni virtutea de catedrală este o mică exagerare, dar una pe care trebuie să o corectăm, în special în realitatea actuală în care greșelile prind la populație mult mai ușor decât lucrurile cu adevărat informative.

Așadar, devreme ce la Câmpia Turzii nu a existat NICIODATĂ reședința unei dieceze sau a unei eparhii, devreme ce Câmpia Turzii n-a fost niciodată o cetate și … devreme ce Câmpia Turzii s-a format, în 1921 prin unirea a trei sate, ne vedem obligați să reafirmăm faptul că, din păcate, Biserica Ortodoxă Câmpia Turzii II, cu toate că este impozantă, este situată central și a beneficiat, de-a lungul anilor, de niște preoți cu har mai mare decât mulți eparhi, nu are statut de catedrală!

Un alt lucru interesant despre ierarhizarea ortodoxă din Câmpia Turzii este faptul că toate bisericile ortodoxe din oraș aparțin de protopopiatul Turda, deci municipiul nostru nu deține nici măcar un protopopiat, nicidecum o eparhie sau o dieceză.