Analiză: Nicu Giurgiu TREBUIE să intre în Consiliul Local

O administrație publică locală, într-un stat democratic, nu poate funcționa fără o opoziție coerentă și convergentă, iar o opoziție coerentă nu poate funcționa fără un lider – acestea sunt două axiome unilateral acceptate și adoptate de politologi, astfel că – pornind de la cele două axiome, vom discuta în cele ce urmează despre Turda, despre administrația locală din Turda și despre opoziție.

Începem din capul locului prin a spune că, la Turda, nu există opoziție (știm, liberalii se vor supăra pe noi, dar „csf, n-ai csf?”).

Faptul că, periodic, se emit comunicate de presă în care Grupul Consilierilor liberali – platformă de dezbateri publice (acesta este numele paginii de facebook a liberalilor turdeni) aruncă diverse acuzații înspre primar nu reprezintă o opoziție reală, deoarece nu numai că nu-l împiedică și nu afectează în nici o formă programul de guvernare locală propus de Cristian Matei & PSD Turda, însă prin comunicatele lungi, greoaie și fără „punch line”, liberalii par dezorganizați și focusați mai mult pe literatură și cuvinte înșirate, decât pe o formă reală de opoziție politică.

Dacă la toate acestea adăugăm luările de poziție din plenul consiliului local, în care doar Ciprian Rigman (din 5 consilieri) pare să mai vorbească – sau cel puțin încearcă să vorbească la subiect, apare necesitatea unui lider real al grupului liberalilor.

Aici intervine președintele ales al partidului, avocatul Nicolae Giurgiu, dar mai ales necesitatea ca Giurgiu să preia frâiele grupului de consilieri locali.

Niciodată, în istoria bătăliilor, n-a existat o armată care să câștige pe câmpul de luptă fără generalul care să coordoneze trupele sau care, la nevoie, să rămână doar în cămașă, cu barda în mâna stângă și care să ducă trupele la izbândă, dar la PNL Turda se pare că se poate și așa – fără general.

Ei bine, nu se poate, deoarece politologia română și universală ne-a demonstrat omni-necesitatea unui lider în orice confruntare politică – astfel că Giurgiu TREBUIE să intre în consiliul local Turda.

Vor spune unii: „Nici Cristian Matei n-a fost consilier local în legislatura trecută și a câștigat primăria” – DA, deoarece Cristian Matei a dispus de mai multe atuuri pe care Giurgiu nu le are, printre care și funcția de director general al uneia dintre societățile subordonate consiliului local.

În lipsa acelor atuuri, liberalii turdeni n-au nici o șansă a unui reviriment politic, fără ca Giurgiu să ia taurul de coarne și să-și asume rolul de președinte combatant, dar … cine ar putea fi sacrificat pentru ca Giurgiu să intre „în luptă”?

Întrebarea reală este „cine nu ar putea fi sacrificat?”, dar vom reveni la „cine nu” puțin mai încolo.

Probabil că primul om care ne vine în minte pentru a fi tras pe linie moartă și înlocuit cu Giurgiu este Igor Cojocaru. Medicul chirurg turdean este mai mult absent la ședințele de consiliu, face parte din tabăra lui Tudor Ștefănie, de care orice lider nou ar trebui să se descotorosească repede pentru a-și consolida forțele și, pe deasupra, nu are capacitatea de a face opoziție reală, având în vedere legăturile sale medicale și nu numai cu Ovidiu Stănilă, managerul Spitalului Municipal Turda. Astfel, Cojocaru ar fi o primă țintă.

Al doilea om care-ar putea fi sacrificat este George Felezeu – care nu numai că reprezintă o amenințare pentru funcția șubredă a lui Giurgiu, dar noile sale relații de muncă la Compania de Apă Arieș îl fac vulnerabil într-o bătălie politică. I s-a oferit și a acceptat o funcție de director tehnic, deși are propria firmă și, ca un liberal convins care se pretinde a fi, trebuia să continue în privat și să renunțe la banii publici odată cu desființarea postului pe care-l ocupa – de șef de sucursală.

Dacă tot vorbim de Felezeu, să vorbim și despre ridicolul situației în care se află liberalii turdeni – care vorbesc despre „oamenii PSD-ului angajați la Compania de Apă Arieș”, dar uită mereu să menționeze că liderul lor, Felezeu, are funcție MARE la Compania de Apă.

Așadar, pentru a se „mântui” în fața mediului privat din Turda – liberalii l-ar putea trage pe linie moartă pe Felezeu.

A treia variantă pentru o schimbare în grupul de consilieri locali este Lucian Cordiș. Cu un trecut social-democrat-liberal, Cordiș are – din punct de vedere sociologic – toate „bubele” pe care le-ar putea avea un politician. Pe de altă parte, lupta dusă de Cordiș în consiliul local este mai puțin vivace decât ar avea nevoie liberalii. Totuși, Cordiș are atuul pe care nu-l are nici Felezeu și nici Cojocaru – activează în mediul privat de aproape 30 de ani și n-a fost niciodată „ploconit” cu funcții în administrația locală sau în diverse consilii de administrație.

Desigur, există și varianta în care Nicu Giurgiu nu intră în consiliul local, însă asta ar însemna că liberalii s-au grăbit, în mod eronat, să-și aleagă un lider pasiv, care nu își asumă rolul de vârf de lance politică – lucru pe care Tudor Ștefănie nu l-ar fi făcut niciodată.

Așadar, rămâne întrebarea: cine, din PNL Turda, va fi sacrificat pentru ca partidul să facă pasul spre revivirmentul politic pe care liderii de la Cluj îl așteaptă? Pe de altă parte … cine va accepta să fie sacrificat?

Desigur, orice variantă de sacrificare vor alege liberalii, va ieși cu scandal și tămbălău, însă o vorbă „americănească” spune că nu ai cum să faci omletă, fără să spargi niște ouă.