(A) Agricultură la superlativ – Societatea Agricolă „Arieșul” Luna

Cu o experiență de 30 de ani și cu 960 de hectare de teren în administrare, Societatea Agricolă „Arieșul” din Luna reprezintă unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața agricolă din zona Turda – Câmpia Turzii.
„În acest an, pe suprafața de teren disponibilă am cultivat rapiță, orzoaică, grâu, floarea soarelui și porumb”, spune Laurențiu Tor, omul care, vreme de două decenii a condus destinele organizației și a cărui soție, Doina Tor, a preluat frâiele acesteia.
„Până la această dată am recoltat grâu, de pe 220 de hectare, am recoltat orzoaica de pe 180 de hectare și rapița de pe 120 de hectare. ”, spune Tor, care totodată ne-a confesat faptul că rapița de pe mai bine de 40 de hectare a fost compromisă din cauza unei furtuni cu grindină care s-a abătut asupra comunei Luna în urmă cu două-trei săptămâni.
Deși avea asigurare pentru toate culturile din administrarea sa, societatea agricolă „Arieșul” trebuie să aștepte analiza efectuată de societatea de asigurări pentru a vedea dacă poate recupera ceva din paguba de pe cele 40 de hectare de teren.
O altă cultură profitabilă pentru societatea agricolă „Arieșul” este cea de grâu. Cu o medie de 7,1 tone la hectar, grâul produs la Luna, de societatea condusă de Doina Tor, are o cantitate de gluten mult superioară față de alte soiuri de grâu din țară, fapt certificat chiar de reprezentanții unei societăți de panificație din Râmnicu Vâlcea care au achiziționat grâul de la „Arieșul” Luna, aceștia afirmând că grâul de la Luna este, de departe, superior grâului produs inclusiv în sudul României.
„Nu sunt mulțumit de prețul care se oferă pe grâu. Este un preț mic pentru cheltuielile care s-au făcut la această cultură. La orzoaică, deasemenea, am mizat pe o producție de 7 tone la hectar. Acum un
an și acum doi ani s-au obținut producții de peste 7,5 tone la hectar, motiv pentru care președinta societății (Doina Tor) a fost chiar felicitată și chemată la București, la Ministerul Culturii, pentru a primi o diplomă de felicitare, grație producției obținute. Totuși, în acest an, producția de orzoaică a fost mult diminuată, undeva la 6 tone pe hectar.”, spune Laurențiu Tor.
Pentru cine nu știe, retribuția pe care agricultorii care aleg să-și arendeze terenurile către societatea agricolă „Arieșul” este de 850 de kilograme de cereale (la alegere) pentru fiecare hectar de teren, în condițiile în care societatea plătește și impozitul pe terenuri, dar și impozitul pe venit.
Ca o comparație, o societate agricolă din Luncani retribuiește doar 500 de kilograme pe hectar, iar proprietarii de teren trebuie să-și plătească din bani proprii impozitul pe teren.
Chiar în aceste zile, personalul societății agricole Arieșul lucrează la pregătirea terenului pentru culturile de rapiță, care trebuiesc înființate până la finele lunii august.
Condițiile de muncă sunt foarte severe, din pricina faptului că terenul este foarte uscat, deci tare, astfel că se impune intervenția cu mai multe utilaje (scarificator, disc-mega, tăvălug, combinator) pentru a pregăti terenul, însă dacă vorbim despre utilajele societății „Arieșul”, acestea sunt de primă mână.
Cu tractoare și combine marca John Deer și cu utilaje auxiliare dintre cele mai performante, într-o zi, un tractor al societății agricole „Arieșul” poate să semene până la 40 de hectare de teren.
„Utilajele din dotarea societății noastre sunt în valoare de 1,7 milioane de euro, investiții care au fost realizate în ultimii 10 ani. Dorim, deasemenea, să construim o magazie de cereale, pentru care am solicitat o finanțare rambursabilă în valoare de 250 de mii de euro. Mai așteptăm doar autorizația de începere a lucrărilor, astfel că în cel mai scurt timp se va da startul la noua magazie de cereale. Pentru următorii 5 ani, societatea agricolă „Arieșul” are în plan achiziționarea unui uscător de cereale, deoarece nu poți sta cu stocuri de mii de tone de cereale, fără să deții și un uscător”, spune Laurențiu Tor.
Cât privește echipa care este în spatele societății agricole „Arieșul”, mai multe nume au fost evidențiate de către Tor, și anume Ionuț Sebeni – inginer agronom, Voicu Tomuța – gestionar și Radu Dumitru, dar și contabila, Anca Cioca, persoane în care conducerea societății agricole are deplină încredere, datorită experienței pe care aceștia o au în domeniul agriculturii.
În ediția următoare vă vom prezenta partenerii interni și internaționali ai societății agricole „Arieșul”, pentru a vă da alte dovezi privind valoarea și importanța acestei societăți agricole pe piața de profil din județul Cluj și chiar din România!